Pályázatok
Nagyhalász Város Honlapja
Rendőrségi hírlevél
2018. July 09.

Rendőrségi hírlevél a nyár veszélyeiről

Bűnmegelőzési tanácsok nyárra

 

 Ahhoz, hogy jogsértés ne zavarja meg a jól megérdemelt nyári pihenést, engedje meg a Tisztelt Olvasó, hogy a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztálya felhívja figyelmét az alapvető vagyonvédelmi szabályok betartásának fontosságára.

Tapasztalatunk, hogy a nyári időszakban jellemzően megnő a lakás- és hétvégi ház betörések, valamint a besurranásos lopások száma. Kérjük, fogadja meg tanácsainkat, hogy a nyaralás élményeit ne árnyékolja be az áldozattá válás bosszúsága!

 

 • Amikor nyaralni indul - az utazás izgalmában - ne felejtse el becsukni az ablakokat, bezárni a bejárati- és a teraszajtót. Ha van a lakásban elektronikus riasztórendszer, mindenképpen aktiválja!
 • Amennyiben hosszabb időre hagyja el otthonát, kérje meg rokonát, ismerősét, hogy rendszeresen ürítse postaládáját! Ha kulcsot is tud neki adni, jó, ha naponta változtat a redőnyök állásán.
 • Érdemes beszerezni programozható villanykapcsolót. A különféle időpontokban felkapcsolódó lámpa azt a benyomást kelti, hogy valaki otthon tartózkodik.
 • Tájékoztassa szomszédjait, hogy mennyi időre utazik el! Kérje meg őket, hogy figyeljenek lakására, házára!
 • Amennyiben szabadságát otthon tölti, akkor sem árt az óvatosság. Ha lakásában tartózkodik, napközben is zárja be a bejárati ajtót, hiszen nem biztos, hogy észreveszi a hívatlan látogatót! Miközben a szobában tévézik, a tolvaj csendben magával viheti a bejárat közelében található értékeket. A zsákmány ilyenkor többnyire táska személyes iratokkal, készpénzzel. Az anyagi veszteségen túl, ilyenkor az okmányok pótlása csak fokozza a kárt és a bosszúságot.
 • Előfordult, hogy amíg a tulajdonos a lakása előtt dohányozott, a tettes észrevétlenül bejutott az előszobába és a fogason lógó kabát zsebéből tulajdonított el egy pénztárcát. Ha csak rövid időre hagyja el lakását, vendégeit kíséri ki vagy éppen ismerőseivel vált pár szót, akkor is mindig zárja be az ajtót!
 • A szellőztetéssel is legyen óvatos! Ne hagyja kitárva földszinti lakása ablakait, ha nem tartózkodik a szobában! Elég egy pillanat és a tolvaj már bent is van a szobában és viszi, amit értékesnek talál. Ugyanez igaz a függőfolyosóra nyíló ablakok esetében is.
 • Aki kertes házban lakik, ne felejtse el, elképzelhető, hogy a kerti munka hevében fel sem tűnik a rossz szándékú látogató érkezése! Amíg a kert hátsó végében dolgozik, vagy esetleg csak kint pihen, a nyitva hagyott kapun, ajtón keresztül a tettes gond nélkül bejuthat otthonába és észrevétlenül távozhat értékeivel együtt.
 • A gépkocsira vonatkozó bűnmegelőzési tanácsok természetesen a nyári időszakban is érvényesek. Ne hagyjon értéket gépkocsijában, az autó nem biztonságos tárolóeszköz! Mindig zárja be a jármű ajtóit, az ablakokat húzza fel, kapcsolja be a riasztót, még akkor is, ha csak pár percre hagyja el autóját! Ha kiszáll a gépkocsiból, minden esetben vegye ki a GPS készüléket a tartójával együtt! A kivehető rádiót se felejtse az autóban! Amennyiben előlapja levehető, kiszálláskor mindig tegye biztonságos helyre!
 • Új jelenségként figyeltük meg, hogy a tolvaj a gépkocsiba bejutva kinyitja a biztonságosabbnak vélt csomagtartót is, és onnan tulajdonít el értékeket. Ezért kérjük, hogy értéket soha ne hagyjon autójában, még a csomagtartóban sem!
 • Amennyiben nagy tömeget vonzó rendezvényen vagy strandon tartózkodik, fokozottan figyeljen értékeire, táskáját ne hagyja őrizetlenül! Értéktárgyait, iratait ne tegye ruházata, táskája külső zsebébe! Azokat mindig belső zsebben vagy zárható táskában helyezze el! Lehetőség szerint vegye igénybe az értékmegőrző szolgáltatásait!

 

Kellemes pihenést kíván:

 

Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság

Bűnmegelőzési Osztálya

© 2018-2024 www.nagyhalasz.hu | powered by