Pályázatok
Nagyhalász Város Honlapja
Polgármesteri tájékoztató a közfoglalkoztatásról
2024. May 21.

és a felújított csapadékvíz-elvezető rendszer hétvégi vizsgájáról.

Értékteremtő közfoglalkoztatás 2019 - 2023:
 
A közfoglalkoztatásnak ideiglenes foglalkoztatási formát kellene képviselnie a rendes szerződéses munkalehetőség előtt.
Az elmúlt évtizedben nagyon sokan elhelyezkedtek a munka világában, ahol versenyképes fizetést kapnak. A mostani közmunkaprogramokban résztvevők már nem igazán tudnak munkát találni a versenyszférában. Ennek az az oka, hogy egészségi állapotuk, vagy koruk miatt már nem szívesen foglalkoztatják Őket. A közmunkaprogram pályázatokban folyamatosan részt veszünk, és minden lehetőséget megragadunk azért, hogy segítsünk azon lakosainknak, akiknek más lehetősége nincs a munkaerő piacon elhelyezkedni. Egyre kevesebb az értékteremtő feladat, de csak olyat vállalunk, amit teljesíteni is tudunk. Igaz, a számokból is látszik, egyre csökken a forrás és lehetőség.
 
Egyes vélemények szerint 10 fővel is meg lehetne oldani a települési feladatokat, nem kell ennyi közmunkás, de úgy gondolom ez az a terület, ahol nem a vállalkozói szemléletet kell előtérbe helyezni. Ebben a foglalkoztatási formában részben minden rászoruló tud részesülni egy kevés jövedelemben.
Nem csak választás idején ajándékoztunk a lakosainknak a megtermelt termékekből, hanem minden évben igyekeztünk kiosztani valamit. Már a korábbi évek testületi jegyzőkönyveiben is olvashatjuk, hogy több előállított termék kiosztásáról egyhangúan döntött a Testület.
Jelenleg minden öntözhető területet beültettünk gyümölcsössel, amelyből most 16ha alma, bodza ültetvényünk pedig 3,5 ha. A szántóföldi növénytermesztésbe vont terület 12ha. Jelenleg 1 ha céklát is termelünk.
A programnak köszönhetően a bevételből földeket vásároltunk, valamint a termeléshez és a városüzemeltetéshez szükséges eszközöket szereztünk be. Ebből jelentős vagyont képeztünk az elmúlt évek során. A programokban dolgozók a városnak értékteremtő munkát állítottak elő a 2019 – 2024 – es ciklusban is.
 
Köszönöm áldozatos munkájukat!
 
Sorozatban szeretném bemutatni az elmúlt 4 évben történt értékteremtő munkálatokat.
I. Elsőként 2019 – ben megvalósult feladatok: parkoló építés a Katona féle telken, kátyúzás az Ipari úton, Járda építés a József Attila utcán, Poklondosra vezető út kövezése, Rétközön az Ibrányi utca a Papa presszó előtti szakaszán járda építés, előtető építése a technika terem előtt,
 
II. rész Értékteremtő Közfoglalkoztatás:
 
2020 évben végzett értékteremtő feladatok:
- a Külvégesi iskola tető héjazat felújítása, ahol több helyi vállalkozó és önkéntes segítő is letette a névjegyét,
- Halász szobor felújítása,
- Arany János utcán járda építés,
- kerékpár tárolók gyártása, kihelyezése,
- Petőfi utca járda az Új utcától a Bocskai kereszteződéséig,
- temető melletti parkoló kialakítása.
 
A felújítás előtti kép:
 
A tető héjazat csere után jelentősen megváltozott az utcakép:
 
A fából készült díszitő elemeket Hajdú Attila újította fel. A kis Bice Bóca renoválását Tajdi Gyula vállalta.
 
A Halász szobor Magyar államvasutak területére lett állítva. Az itt található park felújítását nem tudjuk pályázni az idegen tulajdon miatt.
 
Járda felújítás az Arany János úton a Petőfi Sándor művelődési ház előtt:
 
Járda építés és felújítás a Petőfi utcán. Így biztonságosabb lett a gyalogos forgalom.
 
A temető melletti parkoló kialakítása:
 
 
A május 20-ai délutáni felhőszakadás miatt a nagy mennyiségű csapadék több helyen próbára tette az csapadék-elvezetőket, mivel a város területén 1 óra alatt több mint 30 mm eső esett. Az Arany János úton a felújított rendszer jól vizsgázott, a lehullott mennyiség pillanatok alatt eltűnt.
 
 
A Pusztatemplom utcán még van feladat!
© 2018-2024 www.nagyhalasz.hu | powered by