Pályázatok
Nagyhalász Város Honlapja
Internethasználók figyelem!
2019. February 06.

Az alábbi tanácsok betartásával nagyobb biztonságban tudhatjuk magunkat

Az internet veszélyeiről

Manapság már szinte nem is lehet létezni internet nélkül. Ez nem is lenne baj, ha az internet biztonságos lenne, de sajnos nem az. Sajnos manapság sok fiatal és idős egyaránt ész nélkül pakolják fel személyes adataikat a netre, nem gondolva annak veszélyeire.

Ma már szinte mindenkinek van valamilyen közösségi oldala, ahol a személyes adatokat is meg lehet adni. Ne tedd! Ha valaki tényleg ismer, akkor tudni fogja a telefonszámodat, vagy legfeljebb elkéri. Ha pedig nem találkoztok, elküldheted neki e-mailben, vagy üzenetben. Így nem csak egyes zaklatóktól szabadulhatsz meg, hanem sok spamtől, és egyéb kéretlen levéltől is.

Képek:

Nagyon jó régi barátok adatlapját nézegetni, vagy képei között böngészni. De gondolj bele, ez fordítva is igaz. És azokat a képeket nem csak az ismerőseid láthatják, hanem BÁRKI!

Ezért nem árt meggondolni, hogy milyen képet teszel fel magadról, mert nem biztos, hogy örülnél neki, hogy egy tanár, vagy a szüleid meglátják azt a képet, ami a legmélyebben kivágott blúzodban készült.

Társkeresés, chat:

Manapság igen divatos, és egyszerű mód az internetes társkeresés. Nincsenek határok, könnyebb kinyílni, és nem muszáj a valós arcodat mutatni, illetve ha nem tetszik a partner, akkor csak letiltod. Megismerkedsz valakivel az interneten, nagyon szimpatikus, rengeteg közös tulajdonságotok van, az illető csinos, majd találkoztok, egymásra találtok, összejöttök, és boldogan éltek... Bár ez a variáció is megeshet, nem ez a gyakori. Hiszen tényleg nem tudhatod teljesen biztosan, hogy ki ül az ablak másik végén. Épp ezért sose adj ki magadról bármilyen személyes információt (hol laksz, mikor hová utazol, stb.), maximum a nevedet. Sajnos általában a virtuális életben félreismerjük társunkat, még akkor is, ha az igazat mondta magáról. A valós életben teljesen más benyomásod is lehet róla, és más érzéseid is lesznek vele kapcsolatban. És persze az is kiderülhet róla, hogy nem mondott igazat magáról. Vagy „csak” teljesen máshogy néz ki, mint ahogy te tudtad. De az is előfordulhat, hogy beteges, perverz ember. Ha elmész egy ilyen találkozóra, akkor mindenképpen legyen valaki, aki a közelből figyel benneteket, és baj esetén segíteni tud. Ha az ember, akivel a neten beszélgetsz, nem szimpatikus neked, ne beszélgess vele, és még véletlenül se találkozzatok. Ha nem hagyna békén, tiltsd le, vagy szólj szüleidnek, tanárodnak!

Internetes vásárlás:

Gyors, egyszerű, olcsó, és még ki se kell tenned a lábadat otthonról! Viszont ha vásárolsz, tarts be pár szabályt a biztonságod érdekében! Csak megbízható oldalakról vásárolj! Ahol csak lehet, fizess készpénzzel, mert ha nem tetszene a termék, nem muszáj azt átvenni és kifizetni. Ha ott tartasz, hogy személyes adatokat kell megadnod, a böngészőben elvileg megjelenik, hogy https://, és egy zárt lakat, vagy egy kulcs. Ha nem lennének ott, akkor a vásárlás nem biztonságos. Próbálj olyan oldalakról vásárolni, ahonnan már vásárolt valamelyik ismerősöd, és jó tapasztalatai vannak.

Szörnyűségek:

Sajnos ma már mindent megtalálsz az interneten, a gyermekpornótól kezdve az állatok megkínzásáig. Ezeket sajnos nem lehet minden esetben elkerülni, mégis, ha találsz egy ilyen képet, cikket, videót, ne kattints rá, hiszen ezzel örömet szerzel annak, aki feltöltötte, mert látja, hogy milyen sokan nézték meg az adott fájlt.

 

HÉT ARANY SZABÁLY, AMIT MINDIG PRÓBÁLJ BETARTANI, MIKÖZBEN INTERNETEZEL:

 1. szabály: Soha ne add meg személyes adataidat ismeretlen embernek! (pl. lakcím, mobilszám, bankkártya szám, jelszó)

  2. szabály: A közösségi oldalakon, chat felületeken ne vegyél fel olyan embereket, akiket nem ismersz személyesen!

  3. szabály: Ne higgy el mindent az interneten, mert mindenki annak adja ki magát, akinek akarja!

  4. szabály: Ne használj társkereső oldalakat még viccből sem! Az internetet ne használd ismerkedésre, csak a barátaiddal tartsd a kapcsolatot!

  5. szabály: Ne rakj fel magadról olyan képeket, amiket később megbánhatsz, mert amit egyszer már felraktál, többé már nem tudod letörölni! (sok honlap eltárolja őket, biztonsági mentéseket készít, bárki letöltheti)

  6. szabály: A gépen mindig legyen telepítve vírusellenőrző program, mert nagyon sok oldal vírust tartalmazhat, ami tönkreteheti a számítógépet.

  7. szabály: Vigyázz a számítógépes játékokkal, mert függőséget okozhatnak

                                                                  

                                                                                   Szabolcs Szatmár Bereg Megyei Rendőrfőkapitányság Bűnmegelőzési Osztály

 

© 2018-2024 www.nagyhalasz.hu | powered by