Pályázatok
Nagyhalász Város Honlapja
In memoriam
2021. június 16.

Dr. Földi István 1950-2021

„Bárhova fordulsz is, amerre indultál, ott az legyen a törekvésed, hogy egész ember légy, ott azon a helyen.” Csáth Géza szavai akár hitvallása is lehetett volna Dr Földi Istvánnak.

Családi gyökerei Borsod és Gömör vármegyékbe nyúlnak vissza. A betűvetést a sályi Gárdonyi Géza iskolában tanulta. Miskolcon, a Földes Ferenc Gimnáziumban végezte a középiskolát. Egyetemi végzettséget a DOTE-n szerzett. Jászberényben, majd Karcagon dolgozott kórházban, belgyógyászaton és intenzív osztályon.

Mindenhol népszerű volt a betegei körében, mert az emberekre figyelt, komolyan vette őket, és pontosan értette, hogy minden betegnek a saját problémája a világon a legnagyobb. Ezek megoldásához pedig a legjobb segítséget nyújtotta: akár tanácsokkal, akár gyógyszerrel, akár csak azzal, hogy türelmesen végighallgatta mindannyiukat. Mindig arra törekedett, hogy ítélet nélkül megértse, amit a betegei éreznek, tiszteletben tartotta igényeiket. Munkatársaitól rendet és fegyelmet követelt.

Amikor Nagyhalászba költözött barátai, ismerősei és kollégái nem értették, hogy miért pont oda megy, hiszen osztályvezető főorvosi kinevezést ajánlottak neki a kórházban. Erre ő egyszerűen csak annyit mondott, hogy itt talált olyan szerető embereket, mint akik gyerekkorában a kis falujában körülvették.

No és persze a Tisza közelsége is! Nagyon szerette a természetet, a szőke folyó élővilágát. Ladikjával, horgászfelszerelésével bejárta a közép-Tiszát, Tisza-tavat. Gyakran magával vitte ismerőseit, barátait ezekre a túráira. Sok gyerek neki köszönheti, hogy megismerhette a Tisza csodálatos és titokzatos élővilágát. Mindig hangoztatta, mennyire fontos a természet kincseinek megőrzése, ápolása. Óriási sokk-ként érte a ciánszennyezés híre. Több kezdeményezést támogatott.

 

Mivel jól érezte magát Halászban, idővel viszonylag már kevesebbet kirándult, de amikor elutazott, szinte mindig meglátogatott egy-egy Tisza-parti települést. Tiszapüspöki, Szeged, Tokaj, Csongrád, Szolnok, Tivadar, hogy egy pár számára kedves helyet említsünk.

Halászban 1990 tavaszán vette át a felnőtt körzetet. Ekkortól látta el a város területén található idősek otthonának lakóit is. 2019-ben a MOK az alapellátásban végzett több évitizedes munkájáért címzetes főorvosi címet adományozott neki. Ebben az évben Nagyhalász város gyógyító munkájáért emléklappal jutalmazta. 2020 őszén, 30 éves háziorvosi szolgálat után adta át menyének, Dr. Ferencz Gabriellának a praxis vezetését. A városban lakók egészségének megőrzéséért lelkiismeretesen, önzetlenül és magas szakmai felkészültséggel végzett munkája elismeréséül díszpolgári címben részesült.

Egy éve diagnosztizálták súlyos betegségét. Méltósággal viselte a kór fájdalmait, mindig bizakodott a jobbulásban. Unokái közelsége éltette és adott erőt neki.

Sokat olvasott, tanult, mert tudta, hogy csak így lehet naprakész a szakmája vonatkozásában és a világ dolgaival kapcsolatban is. Ösztönzött is mindenkit környezetében új ismeretek szerzésére, mert úgy gondolta, ezzel alapozhatja meg bárki a jövőjét. Szívén viselte az oktatás sorsát. Széchenyivel együtt vallotta, hogy egy nemzet ereje nem a fegyverek tűzerejében, hanem a kiművelt emberfők sokaságának erejében rejlik.

Mindig hitt a magyar nemzet egységében, nemcsak a Kárpát-hazában, hanem az egész világon. Komolyan vette Vörösmarty intését és életével példázta a Szózatban leírt sorait:

„A nagy világon e kívül 
Nincsen számodra hely
Áldjon vagy verjen sors keze:
Itt élned, halnod kell.”

Köszönjük Pista, kedves kollégánk, hogy ismerhettünk, hogy életünk része voltál és az is maradsz a továbbiakban is. Nyugodj békében!

Dr. Makó Ilona

© 2018-2024 www.nagyhalasz.hu | powered by