Pályázatok
Nagyhalász Város Honlapja
Új határidőt kaptak a fúrt kutak tulajdonosai
2020. május 22.

Módosult a fúrt kutak bírságmentes engedélyezésére vonatkozó határidő, miután az Országgyűlés elfogadta az erre vonatkozó törvénymódosítási indítványt. Forrás: Origo.hu

Ahogy az Orgo megírta, az érvényes szabályozás szerint 2020. december 31-ig kaptak haladékot arra az érintettek, hogy a korábban fúrt, rendezetlen helyzetű kutak fennmaradási engedélyét beszerezzék.

Az Origo korábbi összeállításában bemutatta, a jelenleg érvényes szabályozás értelmében Magyarországon valamennyi kutat engedélyeztetni köteles az építője. Fennmaradási engedélyköteles továbbá minden olyan kút, amely korábban engedély nélkül (illegálisan) épült, vagy a létesítési engedélyt ugyan megkapta, de a tervektől eltérő műszaki tartalommal és paraméterekkel valósult meg végül.

A fúrt kutak engedélyezése körüli számos kérdés kapcsán most - úgy tűnik - fellélegezhetnek az érintettek. 

A Parlament honlapjáról ugyanis kiderül, hogy az Országgyűlés nagy többséggel elfogadta azt a törvényjavaslatot, mely tartalmazza az erre vonatkozó módosítást is.

A törvényjavaslat címe: "Egyes törvényeknek a polgárok biztonságát erősítő módosításáról". Ezen belül a 20 §. tartalmazza a fúrt kutak tulajonosait leginkább érintő információt.

Eszerint az mentesülhet a vízgazdálkodási bírság megfizetése alól, aki "engedély nélkül vagy engedélytől eltérően létesített vagy üzemeltet felszín alatti vízkivételt biztosító vízilétesítményt, ha a vízjogi fennmaradási engedélyezési eljárást 2023. december 31-ig kérelmezi."

Vagyis ez azt jelenti, hogy az elfogadott törvénymódosítással, a korábban az idei év végére rögzített határidő 3 évvel, 2023. december 31-ig, kitolódik. Eddig lehet a kúttulajdonosoknak a bírság kockáztatása nélkül kezdeményezni kútjuk helyzetének rendezését.

A kerti és a házi kutakra vonatkozó engedélyezési szabályokról nemrég ezt az összeállítást készítette az Origo.

 

Forrás: Origo.hu

© 2018-2024 www.nagyhalasz.hu | powered by