Pályázatok
Nagyhalász Város Honlapja
Tíz éves a könyvtári napközis tábor.
2018. július 29.

AZ ANÓKA ESZTER VÁROSI KÖNYVTÁR 10 ÉVE MŰKÖDŐ KÖNYVTÁRI NAPKÖZIS TÁBORA

 

2009-ben, egy intézményvezető váltással kezdődött el a könyvtár gyakorlatában, hogy évente ismétlődő, de megújuló rendezvényeket, programokat vezetünk be a könyvtár mindennapjaiba.

A könyvtár egy kis könyvtár, amely 2 fős intézményi, 2 fő kulturális és 2 fő önkormányzati közfoglalkoztatottal látja el feladatát, önkormányzati fenntartásban.

Az első könyvtári napközis tábor tehát, 2009-ben indult útjára, az iskolai szünet első hetében, gondolva arra, hogy a szülőket kihívás elé állítja az, hogy az iskola befejeztével hová tegyék a gyereket, ahol inger gazdag környezetben, tartalmas időtöltést kínálnak, elfogadható anyagi ráfordítás mellett. Ez a szolgáltatásunk évről-évre bővült, alkalmazkodtunk a szülők és gyerekek igényeihez, folyamatosan megújítottuk a programokat.

 Az ebben az évben öt napos tábor, tartalmaz könyvtári vetélkedőt, amit mindig élveznek a gyerekek, mert nem csak írásos feladatokat tartalmaz, hanem interaktív kereséseket, gondolkodásra ösztönző cselekvéseket is beépítettünk a megmérettetésbe. Minden évben keresünk fel településkörnyéki kulturális intézményt, ebben az évben a nyíregyházi Kállay Gyűjteményt és a Móricz Zsigmond Megyei Könyvtárat ismerhették meg a résztvevők pincétől a padlásig. Sok esetben később ők viszik el a szülőket ezekbe az intézményekbe, hiszen ők már ismerősen mozognak ott. Vannak kézműves foglalkozásaink, így mi, könyvtárosok is sokat tanulunk a gyerekektől, ebben mindig akadnak iskolai közösségi szolgálatos segítőink, akik már az előző könyvtári táborok résztvevői voltak.

Tervezünk mindig kirándulást, ahol kiszakadva a könyvtári környezetből, új ismeretekre és tapasztalatokra tehetnek szert a gyerekek. Hétvégére mindenki nagyon elfárad, a szervezők, a gyerekek és még a szülők is, de mindenki nagyon elégedett. Ezt mi sem bizonyítja jobban, hogy már több turnust indítunk egy évben, és már a jövő évre több olyan új jelentkezőnk is van akik, a „kieső nagyok” helyére pályáznak.

A sikert úgy gondolom, a kollektíva nyitottsága, felkészültsége, hozzáállása garantálja. A jó gyakorlatot a fenntartó is támogatja, pl. a tavalyi évben sikerült a kiránduláshoz a buszt biztosította számunkra támogatásként. A tábort jó példaként, követendő gyakorlatnak tartom, mert profitálnak a gyerekek, ugyanis, akik nem a településen járnak iskolába, itt találkozhatnak egykorú társaikkal, integráló hatású, mert magyar és roma gyerekek egyaránt részt vesznek benne, az intézmény dolgozói részére pedig jó lehetőség a mindennapi monotóniából való kiszakadásra, új képességek megmutatására. Az intézménynek is jó, mert kapcsolati köre szélesedik, szolgáltatásai népszérűsödnek és bizalmat épít ki az intézmény irányába. Jövőre folytatjuk! J

Nagyhalász, 2018. július 26.

Móré Lászlóné, Erika

Intézményvezető

 

© 2018-2024 www.nagyhalasz.hu | powered by