Pályázatok
Nagyhalász Város Honlapja
Az építészet szerepe a bűnmegelőzésben
2019. április 05.

A betörőt is védi az „égig érő” kerítés

A gondozott zöldterület növeli a közösségi kontrollt, amely képes elterelni a falfirkásokat, sőt a betörőket is. Az építészeti bűnmegelőzés egyre több országban hódít, ahol kevesebb lett a lopás és a betörés, és nőtt az ingatlanok ára. A módszer még a lakók egészségi állapotán is segít.

Betörés, lopás, graffiti, autófeltörés, garázdaság, erőszakos cselekmények: a nagyvárosi környezetben mindennaposnak számító vagyon és személy elleni bűncselekmények ellen hatásos a CPTED. Az angol mozaikszó: Crime Prevention Through Environmental Design, azaz környezettervezéssel a bűnmegelőzésért.

Az építészeti bűnmegelőzés olyan elemek együttese, amely a biztonsági szempontokra figyelemmel tudatosan kialakított környezetet, vagy annak ilyen szempontok alapján történő átalakítását jelenti. A természetes és az épített környezet tudatos kialakulásával jelentősen befolyásolni, néha megszüntetni lehet a bűnelkövetésre okot adó lehetőségeket, körülményeket.

A növényzet, a kerítés, a világítás, a gyalogosforgalom mind-mind befolyásolja, hogy bűncselekményre készülve valaki milyen helyszínt választ.

A lakókörnyezetünk biztonsága napjainkban egyre gyakrabban felmerülő téma. Ilyenkor általában a rendészeti, rendvédelmi szervek feladatai kerülnek előtérbe, pedig számos várostervezési, építészeti eszközzel és közösségi programmal is növelhetjük a lakók biztonságérzetét, megelőzhetjük, csökkenthetjük a bűnelkövetéseket.

Hasznos tanácsok a lakókörnyezetünk biztonságosabbá tételére vonatkozóan:

  • Fontos a megfelelő világítás, különösképpen a bejárat és a parkolóhelyek közelében.
  • A ház környékén álló dús lombozatú fák növelik a bűnözési hajlandóságot, takarást biztosít az elkövetőknek.
  • Az ablak alá ültessünk legfeljebb derékmagasságú, tövises bokrokat, a nehezebb bejutás végett.
  • A kerítés ne legyen magas és zárt, mert ha bejutott az elkövető, már zavartalanul tevékenykedhet. Olyan magasságúra kell építeni, hogy azokon a ház előtti terület kellően látható legyen.
  • A bejárathoz vezessen hangsúlyos ösvény, amely a pszichológia eszközével hat: nem engedi az elkövetőt letérni a „helyes útról”. Az ösvényt felszórhatjuk kaviccsal vagy murvával, amely csikorog a léptek alatt, figyelmeztetve a tulajdonost az érkezőre.
  • Célszerű olyan úthálózatot kialakítani, amellyel az utcák átmenő forgalma csökkenthető, akár teljesen meg is szüntethető.
  • A rendezetlenség adja a legtöbb alkalmat a bűnözőknek, ezért fontos a ház környékének rendben tartása is.
  • A bejáratnál elhelyezett mozgásérzékelő lámpa, riasztó-és kamerarendszer kiépítése is emeli a biztonságot, de ezek mellett nem elhanyagolhatók a háztartásban szükséges mechanikai és elektronikus védelmi rendszerek felszerelése sem.
  • Továbbá megnehezítheti az elkövetők dolgát a fekvőrendőrök építése, ami közlekedésbiztonsági szempontból is fontos eleme lehet a lakott területek részének.
  • Fontos a közösségi kontroll: figyeljünk a lakókörnyezetünk közelében megforduló idegenekre.

A helyben lakók felelőssége az is, hogy ne csak saját, hanem szomszédaik vagyonára, személybiztonságára is figyeljenek. Érezzék át ennek felelősségét, mert a bűnözés közelsége miatt ők is áldozattá válhatnak. Egy jobb, élhetőbb környezet kialakítása, a közösség elvárásainak megfelelő életminőség, biztonság szavatolása elemi érdeke az ott élő embereknek.

Szükségesnek ítéljük azt is, hogy a polgárok figyeljenek fel a szokatlan eseményekre, körülményekre, adjanak jelzést a rendőrségnek, polgárőrségnek, önkormányzatnak, akik megtehetik a szükséges védelmi intézkedéseket.

Ha gyanús személyekkel találkozik, vagy ha áldozattá vált hívja a 112-es központi segélyhívószámot!

 

Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság

Bűnmegelőzési Osztály

 

© 2018-2024 www.nagyhalasz.hu | powered by